Arveord – fra pabbi på islandsk
til papai på portugisisk
til papai på portugisisk
Av Marthe Halvorsen Sveine og Esten Ole Nygjelten
Har du noen ganger tenkt på hvor mange ord vi har i språket vårt? Vi har tusenvis av ord! Hvor kommer de fra? Har de alltid vært sånn? Nå skal du få lese litt om de eldste ordene våre. De vi har brukt så lenge vi vet.
De skikkelig gamle ordene våre, kaller vi arveord. Det er ord språket vårt, og vi, arver. Ordene kommer fra lenge før det språket vi snakker i dag fantes. Det kommer fra indoeuropeisk eller urgermansk. Det indoeuropeiske språket ble snakket for rundt 5000 år siden! Siden utviklet det seg til mange andre språk, ett av dem er urgemansk. Det er på en måte bestefaren til norsk! Urgermansk er faktisk bestefaren til: norsk, svensk, dansk, islansk og færøysk, tysk, engelsk, og nederlandsk. Det urgermanske språket snakket de rundt år 100. Herfra har vi altså arvet ord som ser veldig like ut som det de gjør i dag.
Ordene som ikke endrer seg særlig mye er ord vi bruker ofte, eller er nært knyttet til. Det er ord som mamma og pappa. Noen ganger kan vi også si mor eller far. Mamma og pappa er ofte blant de første ordene vi lærer oss når vi er små. Det er også ord vi bærer med oss, og kanskje lærer barna våre igjen. Slik går det rundt, og det har det altså gjort i tusenvis av år. Grunnen til at vi vet at dette er eldgamle ord, er at de er ganske like på veldig mange språk. Se selv på ordet pappa, det kunne du kanskje kjent igjen på ganske mange språk?
Har du noen gang arvet noe fra noen? En søster, bror, søskenbarn eller venn?
Pappa på norsk
Pabbi på islandsk
Papai på portugisisk
Pápi på færøysk
Papá på italiensk
Papa på fransk
Papa på tysk
Babí på albansk
Tata på serbisk
Papa på russisk
Baba på bengali
Abba på urdu
Det er andre eksempler på hvilke ord vi har nedarvet også. Arveord er ord vi bruker mye, og de er ganske enkle. Kanksje er det derfor vi ikke forandrer noe særlig på dem heller. En del ord vi har arvet er om dyr som: hund, hest, elg, ulv og bjørn. Andre er om kroppen: arm, fot, nese og øre. Vi har også mange ord om naturen: jord, sjø, sol og vind. Faktisk så mener forskere at hele 70% av alle ordene i det norske språket, er ord vi har arvet. Det er jo egentlig svimlende mange ord!
Veldig mange av ordene våre er arvet. Mange er flere tusen år gamle og arvet ned fra indoeuropeisk og urgermansk. De vanligste arveordene våre er ord vi bruker ofte, og ligger veldig nært til oss. Kroppen, slektninger, og for mange nordmenn: vær, vind og natur. Så neste gang du roper på mamma eller pappa, kan du tenke litt på det. Hvor mange tusen år siden det er første gang noen ropte nettopp det samme!
Kan du tenke deg noen ord som kanskje er arveord?