Visste du at ...?
Små faktabobler og faktatekster om dialekter
Små faktabobler og faktatekster om dialekter
Av Else Pedersen og Randi Pedersen
Av Else Pedersen og Randi Pedersen
Du vet kanskje at vi har mange ulike dialekter i Norge som vi kan finne alle steder fra sør til nord og øst til vest. Men vet du egentlig hvorfor vi har så mange ulike dialekter i utgangspunktet og hvordan de oppstod? Det får du vite i denne teksten.
I Norge er det som kjent store avstander mellom bygd og by, hvor det i dag ikke er noen problemer med å komme seg fra sted til sted. Men visste du at før i tiden, når det var lite eller ingen fremkomstmidler, som bil, tog, buss og lignende for folk flest, gjorde det at mange holdt seg der de bodde og ikke reiste rundt i landet? Og visste du at de store geografiske forskjellene vi har i Norge, også gjorde det utfordrende å reise før i tiden?
Visste du at dette førte til at de som bodde nært hverandre og på samme sted utviklet et felles språk – nemlig en dialekt? Siden det var både vanskelig, dyrt og tidkrevende å skulle reise over de store avstandene, ble språket rundt om i landet utviklet på mange forskjellige måter.
Men hvorfor er det sånn at noen dialekter er mer særegne enn andre nå i dag? Hvorfor er dialektene på «det flate» Østlandet likere hverandre enn for eksempel setesdalsdialekta i Agder og verkensdialekta i Vest-Telemark?
Jo, for visste du at etter hvert som samfunnet utviklet seg og folk fikk større kontakt med andre i «flatere» områder som Oslo og Drammen, så gjorde det at dialektene ble likere hverandre? Men der hvor det er og alltid har vært store daler, skog, vann og fjell, som i Setesdal, Tokke eller Vinje, er det flere særegne trekk fordi disse stedene har hatt mindre kontakt med andre steder på grunn av de geografiske forholdene som gjorde det vanskeligere å få kontakt med andre.