Spør en språkforsker: Hvordan kan vi ta bedre vare på språk?
Av Klara Nygaard
Av Klara Nygaard
Forskere antar at det finnes mellom 6000 og 7500 språk i verden. Over en tredjedel av disse er trua, skal vi tro forskning.no (Thingstad, 2018). Hvorfor er det slik? Og er det noe vi kan gjøre for å unngå at et språk dør ut?
– I Nord-Amerika for eksempel er de fleste urfolksspråk trua, forteller Sverre Stausland Johnsen.
Han er språkprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO) og kan derfor mye om språk – særlig de som snakkes og skrives i Norden.
Når er det vi egentlig kan si at et språk er utdødd?
– Når den yngste i generasjonen ikke lenger tar i bruk morsmålet til foreldregenerasjonen, er målet er trua og kan dø ut.
Johnsen forteller at det går an å sette inn ressurser for å ta bedre vare på språk:
– I Canada finnes det lover og regler som skal beskytte det franske språket. Dersom man bryter språklovene, kan man faktisk blir straffet for dette med bøter.
I Canada har omtrent 60 prosent av befolkningen engelsk som førstespråk, mens omtrent 20 prosent har fransk som førstespråk (Hille, 2019). Både fransk og engelsk er offisielle språk i Canada.
Språkprofessor Sverre Stausland Johnsen
Domenetap
Både nynorsk og samisk har gjennomgått det vi kaller for domenetap. Det vil si at bruken av språket reduseres i visse sammenhenger, som for eksempel innen skole og utdanning. Ved universitetene øker bruken av engelsk, både i undervisning og oppgaveskriving (Jonassen, 2021).
I Norge har vi to offisielle skriftspråk, nemlig bokmål og nynorsk. Nynorsk i Norge kan derfor sammenlignes med fransk i Canada, fordi de begge er språk som snakkes av et mindretall av befolkningen. Dette kalles minoritetsspråk. Ifølge Johnsen lønner det seg sjeldent å bruke nynorsk, nettopp fordi det er et minoritetsspråk:
– Å bruke et minoritetsspråk er en kamp i motbakke. Mange i storsamfunnet kan være fiendtlige mot minoritetsspråket. Dersom du snakker et minoritetsspråk kan du ikke regne med at rettighetene dine som minoritetsspråkbruker blir støttet. I tillegg vil du aldri fremstå nøytralt når du ordlegger deg, fordi du alltid vil bli sett på som en «minoritetsspråkbruker».
I Norge har vi noe som heter nasjonale minoritetsspråk, altså språk som et mindretall av den norske befolkningen snakker. De nasjonale minoritetsspråkene vi har i Norge er nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, kvensk, romanes og romani. Disse språkene er alle beskyttet av Minoritetsspråkpakten.
Det samiske språket er også nevnt i den norske Grunnloven og lyder slik: «Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at det samiske folk, som urfolk, kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv» (Grunnloven, 1814, §108).
- Jeg mener at det samiske språket ikke er godt nok verna i Norge. I norsk offentlighet (som for eksempel NRK) hører man samisk nesten bare blir brukt om samiske forhold som for eksempel reindrift, samisk folkemusikk og tradisjonell samisk kultur. Det samiske språket er like brukende til å snakke om utenriksnsytt, sport og vitenskap.
Minoritetsspråkpakten
I 1992 vedtok Norge og noen andre europeiske land en pakt, altså en avtale som skal verne landets religions- eller minoritetsspråk. 25 land har skrevet under avtalen (Regjeringen, 2022). Alle de seks nasjonale minoritetsspråkene i Norge er bundet av denne avtalen.
Grunnloven. (1814). Kongeriket Noregs grunnlov (LOV-1814-05-17). Lov-data. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1814-05-17-nn
Hille, A. (2019, 26. september). Språk i Canada. I Store norske leksikon. https://snl.no/Språk_i_Canada
Jonassen, K. (2021, 14. januar). Norsk fagspråk må videreutvikles. Språkrådet. https://www.sprakradet.no/Sprakarbeid/Terminologi/nyttig-informasjon/Fagstoff/Norsk-fagsprak-ma-videreutvikles-/
Regjeringen. (2022, 27. juli). Minoritetsspråkpakten. https://www.regjeringen.no/no/tema/urfolk-og-minoriteter/nasjonale-minoriteter/midtspalte/minoritetssprakpakta/id86936/
Thingstad, A. S. (2018, 11. desember). Spør en forsker: Hvorfor dør språk ut? Forskning.no. https://forskning.no/innvandring-samfunnsgeografi-sprak/spor-en-forsker-hvorfor-dor-sprak-ut/1252640